Przepis – spaghetti carbonara

• 350g makaronu spaghetti
• Boczek wędzony – 100g
• 100 ml śmietanki
• 2 żółtka
• Czosnek – 1 ząbek
• Cebula – 80g
• Parmezan lub ser grana padano – garść startego
• Sól, pieprz, bazylia

Dietmap_carbonara ZMNIEJSZONE

Spaghetti carbonara przepis

Na początku przygotuj makaron, gotując go wg przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Następnie przygotuj cebulę, boczek siekając je w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Dobrze rozgrzej patelnię i przesmażaj kolejno boczek, cebulę, dorzucając na końcu czosnek. Tłuszcz wytopiony z boczku idealnie zeszkli cebulę, a dodany na końcu czosnek nie ulegnie szybkiemu przypaleniu.
W misce przygotuj masę jajeczną z żółtka, śmietany i sera Zmniejsz ogień pod patelnią i dokładnie wmieszaj masę jajeczną. Podgrzej, dopraw wg uznania, na koniec rozmieszaj z makaronem.

You may also like...